Ένα τεστ που εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου Πόσα ζώα βλέπετε σε αυτό το σκίτσο;

skitso_2

Άλλοι διακρίνουν ένα ζώο και άλλοι δυο. Άλλοι γρήγορα και άλλοι λίγο πιο αργά. Το εικονιζόμενο σκίτσο είναι πάνω από 100 χρονών και κρύβει δυο αναγνώσεις. Ο τρόπος που το βλέπει ο καθένας λέγεται πως εξηγεί πολλά για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου του.

Σύμφωνα με την Daily Mail, πρωτοεμφανίστηκε σε γερμανικό περιοδικό το 1892, αν και έγινε διάσημο αργότερα, το 1899, από τον Αμερικανό ψυχολόγο Joseph Jastrow. Ο Jastrow χρησιμοποίησε την οφθαλμαπάτη για να καταδείξει πώς βλέπουμε με τον εγκέφαλό μας και όχι μόνο με τα μάτια μας.
Η έρευνά του υποστήριζε πως οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι μπορούσαν να παρατηρούν εναλλάξ και τα δύο ζώα (την πάπια και τον λαγό) πιο γρήγορα από άλλους.
ι συμμετέχοντες που δεν δυσκολεύονταν να διακρίνουν το λαγό και την πάπια εναλλάξ βρέθηκε να είναι πιο δημιουργικοί από τους άλλους. Σημειώνεται πως η εναλλαγή της εικόνας που προσλάμβαναν από το σκίτσο θεωρήθηκε η στιγμή κατά την οποία γίνεται συνειδητό πως ο κόσμος μπορεί να γίνει αντιληπτός και από άλλη πλευρά.
Οι πολύ δημιουργικοί άνθρωποι συχνά επιδεικνύουν την ικανότητα να βρίσκουν πολλαπλές χρήσεις για ένα αντικείμενο ή να βρίσκουν συνδέσεις μεταξύ προηγουμένων ασύνδετων ιδεών ή πραγμάτων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s