Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Άγ. Τριάδας Λαμπτρών 17ου αι.
Το καθολικό της Μονής είναι τρίκλιτη βασιλική του έτους 1791, με διαμορφωμένα τέσσερα καμαροσκέπαστα παρεκκλήσια. Στο εσωτερικό κοσμείται με τοιχογραφίες 18ου αιώνα. Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος πανηγυρίζει του Αγίου Πνεύματος.
Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, βρίσκεται στα Λαμπρικά, επί της οδού Λαμπρών, 4.5 περίπου χλμ. από το κέντρο του Κορωπίου με κατεύθυνση προς Βάρη.
Ο ναός της Αγίας Τριάδος αποτελεί το Καθολικό της Μονής και βρίσκεται εντός του κλειστού περιβόλου της. Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος είναι από το 1957 γυναικείο μοναστήρι. Πολύ κοντά ανατολικά της Μονής βρίσκεται ο σημαντικός ναός του Αγίου Λουκά του 12ου αιώνα, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και χρησιμοποιείται σαν κοιμητήριο της Μονής. Κοντά στη Μονή βρίσκονται επίσης και τα μεταβυζαντινά εκκλησάκια του Αγίου Ιωάννου και του Αγίου Κωνσταντίνου, όπως και τα ερείπια του βυζαντινού ναού του Αγίου Κοσμά, δυτικά της Μονής.
Ο ναός πανηγυρίζει την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος με πανηγυρικό εσπερινό και θεία Λειτουργία.
Επίσκεψη και ξενάγηση στο σπήλαιο Αρχέδημου 5ου π.χ. αι.-Στο σπήλαιο αυτό έζησε, τον 5ο αιώνα π.Χ., ο λαϊκός γλύπτης Αρχέδημος, από τη Σαντορίνη, και ήταν αφιερωμένο στις νύμφες και στο θεό Πάνα. Η είσοδος του σπηλαίου είναι περιφραγμένη και παραβιασμένη. Μερικά μικρά σκαλοπάτια, φαγωμένα από τον χρόνο και επικίνδυνα, μας οδηγούν στο εσωτερικό της σπηλιάς.
Μπαίνοντας στο εσωτερικό αρχικά είδαμε μια αρχαία επιγραφή: «Αρχέδημος ο Θηραίος, ο νυμφόληπτος, φραδαίσι νυμφών τ’ άντρον εξηργάσατο», δηλαδή ο Αρχέδημος από την Θήρα, ο καταμαγεμένος από τις νύμφες, με την γνώση των νυμφών ολοκλήρωσε το σπήλαιο. Προχωρώντας με κατεύθυνση αριστερά, την προσοχή μας τράβηξε μια πέτρινη δεξαμενή, με σκαλισμένη υδρορροή, για να συγκεντρώνει το νερό της βροχής . Ο σταλακτιτικός διάκοσμος είναι πολύ ωραίος αν και εντοπίσαμε αρκετές καταστροφές, ακόμα και σημάδια από φωτιά . Περνώντας στην κύρια αίθουσα παρατηρούμε το έντονο φως που την κατακλύζει, όχι τυχαία, αφού λούζει έναν κεντρικό «καταρράκτη» από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ακριβώς δίπλα, λαξευμένη στο βράχο, η αυτοπροσωπογραφία του Αρχέδημου κρατώντας σμίλη και σφυρί (περίπου 150 εκ.), με την επιγραφή «ΑΡΧΕΔΗΜΟΣ ΕΠΟΙΗΣΕ». Η στάση του σώματος του είναι παράξενη. Ο κορμός και τα πόδια είναι στραμμένα προς το σκοτεινό εσωτερικό της σπηλιάς, ενώ το κεφάλι προς την φωτεινή έξοδο. Με μια ματιά κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι δείχνει φόβο, εμείς θα το πάμε ένα βήμα παραπέρα και θα φανταστούμε τον Αρχέδημο να λέει: «Ακόμα κι αν βαδίζεις προς το σκοτάδι, πάντα να κοιτάς το φως, για να μην ξεχάσεις από πού ήρθες».
Στα δεξιά του αγάλματος υπάρχουν προθήκες για αναθήματα. Συνεχίζοντας τα μικρά σκαλοπάτια οδηγούμαστε στον βωμό του Πάνα. Η επιγραφή «ΠΑΝΟΣ» στον βωμό αναφέρει που είναι αφιερωμένος. Δεξιά βρίσκεται ακέφαλο, καθιστό άγαλμα, πιθανόν της Ρέας-Κυβέλης. Τα σκαλοπάτια μας οδηγούν προς την έξοδο … από το σκοτάδι στο φως!