Η Περιπατητική Φιλοσοφική Σχολή στο Σούνιο

Η Κίνηση Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ συνεχίζει την κοσμική της δράση, οργανώνοντας μηνιαίες, ανοικτές συναντήσεις, με φιλική και φιλοσοφική διάθεση, στις οποίες είστε όλοι καλεσμένοι. Η ενεργοποίηση καθενός από εμάς κι ο συντονισμός όλων μας , στη βάση κοινών αρχών κι αξιών και προς την επίτευξη συλλογικών στόχων, αποτελεί το κρίσιμο διακύβευμα των ημερών … Γι’ αυτό μην αμελείτε. Η συμμετοχή σας είναι αναγκαία για να σηκώσουμε μαζί τον Κόσμο μας Ψηλά!!!

13010629_10209338700403851_2299506450004418370_n

Την Κυριακή, 24/7/2016, στις 17.00 , ξεκινήσαμε παρέα από Αθήνα και μεταβήκαμε, με λεωφορείο, στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, όπου κι έλαβε χώρα η καθιερωμένη μηνιαία φιλοσοφική μας συνάντηση.

Το θέμα συζήτησης ήταν : <<Ανθρώπινες σχέσεις, μονοπάτια ατομικής ή συλλογικής εξέλιξης. Ο Επικούρειος Κήπος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρότυπο> κι Εισηγητής του ο Δημήτρης Καρμίρης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ – ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΜΙΡΗ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόστρατος Συνταγματάρχης του Μηχανικού και Πολιτικός Μηχανικός. Έχει ιδιαίτερη αγάπη στην Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία, την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και την Συστημική Ψυχολογία. Συμμετέχει ενεργά στις Λαϊκές Συνελεύσεις του Φιλοππάπου από το 2003 και αργότερα στην τοπική κοινωνία , με ιδιαίτερη φροντίδα για την οργάνωση της αλληλεγγύης υπέρ των ασθενέστερων συμπολιτών μας, λόγω της Οικονομικής Κρίσης.

 


Η συμμετοχή στους φιλοσοφικούς μας περιπάτους και τις εκδηλώσεις μας εν γένει είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία ευχάριστη βόλτα ή συνάντηση. Είναι μέσο ψυχ-αγωγίας, με τη γνήσια έννοια του όρου. Όλοι φεύγουμε πλουσιότεροι κι αποφασισμένοι να δράσουμε από κοινού, για το καλό της κοινότητάς μας.

Μετά την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, έλαβε χώρα η συζήτηση του φιλοσοφικού μας κύκλου, όπου κι ανταλλάξαμε απόψεις επί του θέματος, εμπλουτίζοντας ο ένας τον άλλον με τις ιδέες, συναισθήματα και βιώματα της ζωής του κι όλα αυτά μέσα σε ένα μοναδικό παγκοσμίως φυσικό , αισθητικό και δονητικό περιβάλλον.

Και καθώς η πηγή του φυσικού φωτός ολοκλήρωνε τον κύκλο της και τα ουράνια σώματα έκαναν αισθητή την παρουσία τους , ένα άλλο μαγικό τοπίο μας συνεπείρε και μας αγκάλιασε … Το σύμπαν στην πιο υποβλητική του όψη, το ΚΑΛΛΟΣ του Κόσμου έλαμψε σε όλο του το μεγαλείο!

Την πολύ σημαντική εκδήλωση ολοκλήρωσε η αναφορά στην πολύ ιδιαίτερη θέση του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, καθώς και στη συμβολική και τη θέση πλανητών κι αστερισμών από τον Ευθύμη Στίγγα, πληροφορίες και γνώσεις που δεν βρίσκονται στα γνωστά βιβλία , αλλά προέκυψαν μετά από έρευνες ετών!

10655

Επακολούθησε η επιστροφή στην Αθήνα, όπου οι συνεπιβαίνοντες του λεωφορείου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την απόδοση σε φλάουτο από τον Κυριάκο Κόκκινο του αρχαιότερου Ελληνικού μέλους, του Επιταφίου του Σείκιλου , που μας ήρθε από το 200 π.χ. , για να μας δώσει ένα πάντα σύγχρονο μήνυμα, μέσα από τις  λιτές φράσεις του ποιητή…

αρχείο λήψης

Ο Σείκιλος έγραψε το τραγούδι του μετά το 200 π.Χ. σε επιτύμβια κυλινδρική στήλη που έχει ύψος 40 εκατοστά και περιέχει στην κοινή ελληνική της ελληνιστικής εποχής ένα επίγραμμα δώδεκα λέξεων και ένα μέλος (τραγούδι) δεκαεφτά λέξεων μαζί με τη μουσική του. Στην κορυφή της στήλης, το επίγραμμα αναφέρει τον άνθρωπο που το έγραψε, καθώς και το σκοπό για τον οποίο το έγραψε:

ΕΙΚΩΝ Η ΛΙΘΟΣ ΕΙΜΙ. ΤΙΘΗΣΙ ΜΕ ΣΕΙΚΙΛΟΣ ΕΝΘΑ ΜΝΗΜΗΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΣΗΜΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΝ (Εγώ η πέτρα είμαι μια εικόνα. Με έβαλε εδώ ο Σείκιλος ως διαχρονικό σήμα αθάνατης μνήμης).

Στη μέση υπάρχουν οι στίχοι του τραγουδιού μαζί με τα σύμβολα της μελωδίας, η οποία είναι του λεγόμενου φρυγικού τύπου:

ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ,
ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ.
ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ,
ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ.

Όσο ζεις λάμπε,
καθόλου μη λυπάσαι.
Για λίγο διαρκεί η ζωή,
ο χρόνος απαιτεί την πληρωμή του.

 

Αγαπητοί μας φίλοι. Αυτό ας είναι το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ , για το καλοκαίρι, προς όλους τους φίλους μας, προς όλους τους ανθρώπους … Να λάμπετε φίλοι, να λαμβάνετε, να αναλώνετε και να εκπέμπετε καθάριο το φως της αρετής και του αγαθού, κοσμώντας τον Κόσμο!

Χαίρεσθε κι ευφραίνεσθε εν ειρήνει, εν αγάπει κι ομονοία!

COSMOPOLIS 1

Κυριάκος Κόκκινος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s