ΑΚΑΔΗΜΙΑ Οργανικότητας – Επίσκεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και νυκτερινή παρατήρηση μέσω του τηλεσκοπίου

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ Οργανικότητας της Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ, μελετώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνον το μικρόκοσμο αλλά και το μακρόκοσμο, προκειμένου να βιώσουμε τις αλήθειες, που αποτυπώνονται στο σύμπαν, οργανώνει μία ειδική για εμάς και μοναδική ομαδική επίσκεψη και ενημέρωση των μελών και φίλων μας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τη Δευτέρα, 26/2/2018. 

3

Η ξενάγηση θα λάβει χώρα από τον κ. Δημήτρη Τσιμπίδα, με την αρωγή της φίλης μας ερευνήτριας φυσικής διαστήματος κας Όλγας Μαλανδράκη και θα περιλαμβάνει και νυχτερινή παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Δωρίδη, καιρού επιτρέποντος. 

Η συνάντησή μας ορίζεται για τις 17.45′ στην είσοδο του Αστεροσκοπείου στο Λόφο Νυμφών, στο Θησείο, απέναντι από την Ακρόπολη και η ξενάγηση θα διαρκέσει από τις 18.00 (αυστηρά) μέχρι τις 19.30′.

Η τιμή εισόδου είναι 5€ και για μαθητές 2,5€.

 

– Δείτε εδώ το χάρτη από το Google στον οποίο σημειώνεται το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου και το τηλεσκόπιο Δωρίδη.

– Για να επισκεφθείτε το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (σταθμός Θησείο) ή το Μετρό (σταθμός Μοναστηράκι) και μετά από δέκα λεπτά πεζοπορία θα βρεθείτε στην κορυφή του Λόφου Νυμφών. Το Κέντρο διαθέτει περιορισμένο χώρο στάθμευσης. Η είσοδος είναι από τις οδούς ‘Πνυκός’ ή ‘Ωτρυνέων’, ενώ μόνο ένα τμήμα της οδού ‘Αποστόλου Παύλου’ είναι ανοιχτή για τα οχήματα.

Παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι να μας ενημερώσουν, για το ονοματεπώνυμο των ατόμων, που θα προσέλθουν, στο cosmopolis.organicity@gmail.com . 

Παρακαλούμε να μην αποστείλετε μήνυμα, αν δεν είστε απόλυτα βέβαιοι ότι θέλετε και μπορείτε να προσέλθετε, ώστε να μην στερήσετε τη δυνατότητα αυτή από άλλους, σε περίπτωση αδυναμίας σας.

Αν η ομάδα υπερβεί τον αριθμό των 35 ατόμων, η επίσκεψη θα επαναληφθεί, με όσους υπερβούν τον ανωτέρω αριθμό. Η επιλογή θα γίνει με σειρά αποστολής του επιβεβαιωτικού e-mail.

Dorides-telescope-600x400-1050x600

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του ΕΑΑ στο Θησείο στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Στεγάζεται στο κτίριο Σίνα (βλ. φωτογραφία) το οποίο θεμελιώθηκε το 1842 ύστερα από δωρεά του Γεώργιου Σίνα, επιχειρηματία και γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Βιέννη, και βασίστηκε σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Τheophil Hansen.

librarysmall

Σκοπός του Κέντρου είναι η καθημερινή ενημέρωση του κοινού σε θέματα Αστρονομίας καθώς και της σχεδόν δύο αιώνων επιστημονικής και πολιτιστικής ιστορίας του ΕΑΑ, η οποία είναι συνυφασμένη με καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διπλανό λόφο της Πνύκας ο Μέτωνας πραγματοποίησε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις στην αρχαία Αθήνα με το Ηλιοτρόπιό του.

Οι επισκέπτες του Κέντρου έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής, στη βιβλιοθήκη του ΕΑΑ η οποία περιλαμβάνει πλήθος από ιστορικά συγγράμματα και να δουν από κοντά ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών οργάνων του περασμένου αιώνα. Παράλληλα μπορούν να θαυμάσουν τα πρώτα τηλεσκόπια της Ελλάδας, όπως το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Γ. Βούρη (1846) και το τηλεσκόπιο 16εκ. το οποίο βρίσκεται εδώ και 150 έτη κάτω από το θόλο-σύμβολο του κτηρίου Σίνα. Με το τηλεσκόπιο αυτό ο Julius Schmidt, αστρονόμος και τρίτος Διευθυντής του ΕΑΑ (1858-1884), σχεδίασε τον πλέον ακριβή χάρτη της Σελήνης του 19ου αιώνα.

doridis dome small

Δίπλα στο κτίριο Σίνα βρίσκεται ένα μικρό κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε από το γνωστό αρχιτέκτονα Ernst Ziller – υπεύθυνο για το σχεδιασμό μεγάλου αριθμού δημοσίων κτηρίων το 19ο αιώνα στην Αθήνα και στεγάζει το μεσημβρινό τηλεσκόπιο 16εκ. Το τηλεσκόπιο κατασκευάστηκε από το γαλλικό οίκο Gautier και αγοράστηκε το 1896 ύστερα από δωρεά του γνωστού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού. Χρησιμοποιήθηκε συστηματικά για την υπηρεσία χρόνου του ΕΑΑ και από την εγκατάστασή του έως το 1964 καθόριζε την επίσημη ώρα Ελλάδος.

doridis telescope small

Σχεδόν 120μ νότια από το κτίριο Σίνα βρίσκεται ένα κτίριο, κατασκευασμένο από μάρμαρο Αίγινας με θόλο διαμέτρου 8μ, που φιλοξενεί το τηλεσκόπιο Δωρίδη. Το τηλεσκόπιο κατασκευάστηκε επίσης από το γαλλικό οίκο Gautier το 1902. Έλαβε το όνομά του προς τιμή του Δημήτριου Δωρίδη, Έλληνα της Γαλλίας, ο οποίος και χρηματοδότησε την κατασκευή του όταν αποβιώνοντας χωρίς απογόνους δώρισε όλη την περιουσία του στο ελληνικό κράτος. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Δημήτριο Αιγινήτη, πέμπτο Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά την έκλειψη Ηλίου στις 30 Αυγούστου 1905.

Είναι ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο μήκους 5μ, με διάμετρο κατόπτρου 40εκ. και η πρόσφατη ανακαίνισή του το 2014 το καθιστά πλήρως λειτουργικό για παρατηρήσεις του Αττικού ουρανού από το κοινό. Υπήρξε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1959 οπότε και εγκαταστάθηκε στο λόφο «Κουφός» της Πεντέλης το τηλεσκόπιο Newall διαμέτρου 62.5εκ., ύστερα από δωρεά του Πανεπιστημίου Cambridge της Αγγλίας προς το ΕΑΑ. Το κτίριο του τηλεσκοπίου Newall στεγάζει το Κέντρο Επισκεπτών της Πεντέλης.

 

 

– Εκτός των πρωινών ξεναγήσεων, υπάρχει δυνατότητα βραδινών ξεναγήσεων για ομάδες έως 25 ατόμων κατόπιν συνεννόησης, και σε γλώσσες εκτός της ελληνικής και αγγλικής. Αυτές περιλαμβάνουν και νυχτερινή παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Δωρίδη, καιρού επιτρέποντος. Οι ξεναγήσεις ξεκινούν στις 19:00 και κάθε 30 λεπτά, ως τις 21:00. Συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται 15 λεπτά πριν την έναρξη της κάθε ξενάγησης.

– Σε συνεργασία με συλλόγους ερασιτεχνών αστρονόμων το Κέντρο διοργανώνει έκτακτες βραδυνές παρατηρήσεις του Αττικού ουρανού, καιρού επιτρέποντος.

– Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το ακόλουθο φυλλάδιο.

– Για πρωινές επισκέψεις σχολείων και άλλων ομάδων καλέστε το 210-3490112. Για VIP Tours και Νυχτερινές Ξεναγήσεις καλέστε το 210-3490160 ή 210-3490055. Fax:210-8040453, e-mail: visitorcenter@noa.gr

– Υπεύθυνοι για την υποστήριξη του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου είναι τα μέλη του ΙΑΑΔΕΤ Δρ. Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού, Δημήτρης Τσιμπίδας και Δ. Τσιούτσια.

 

 

Περί της Οργανικότητας και της Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ

 

Το πανανθρώπινο ρεύμα ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΙ ΑΡΕΤΗΣ, που ονομάσαμε ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ , εμπνέεται, μελετά και υλοποιεί την ΙΔΕΑ της ΟΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΑΣ .

Την ιδέα ότι οι υγιείς προσωπικότητες, μπορούν να λογίζονται μόνον ως ένας αρμονικός συνδυασμός ατομικότητας εντός της συλλογικότητας, σαν να είναι κύτταρα δηλαδή ευρύτερων φυσικών κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων. Η ιδέα αυτής της φυσικής ενότητας των ανθρώπων με τις συλλογικότητές τους αυτές (ζευγάρι, οικογένεια, πόλις, επιχείρηση, φιλικές σχέσεις, πολιτεία-έθνος, ανθρωπότητα) αποκαλύπτει την μόνη Οδό για την ευημερία ανθρώπων και λαών. Η συνειδητοποίηση της διασύνδεσης όλων των ανθρώπων μεταξύ τους και της αναγκαίας αλληλεπίδρασής τους, είναι το μυστικό για να περάσουμε από τα συγκρουσιακά μοντέλα διακυβέρνησης κι οργάνωσης, σε νέα πρότυπα ενότητας και συνεργασίας.

Η ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ, ως πνευματική κίνηση, έχει ως σκοπό να διαχύσει στην κοινωνία το όραμα της Οργανικότητας, μιας ιδέας αναμορφωτικής και γνήσια επ-αναστατικής, που έρχεται να γιατρέψει τις αρνητικές και συγκρουσιακές αντιλήψεις, από τις οποίες πάσχει ο σύγχρονος άνθρωπος, αναφορικά με τη δόμηση υγιών κι ισορροπημένων προσωπικοτήτων, αλλά κι αρμονικών σχέσεων του κάθε πολίτη με τους υπόλοιπους και τη δημιουργία υγιών συλλογικοτήτων, είτε αυτές λέγονται οικογένεια, είτε επιχείρηση, είτε πόλη, είτε πολιτεία, είτε ανθρωπότητα. Μέσω της μεταμορφωτικής δράσεως της οργανικής αντίληψης οι πολίτες διαμορφώνουν προσωπικότητες, που κοσμούν τις πόλεις τους, πόλεις που κοσμούν πολιτείες και πολιτείες που κοσμούν τον Κόσμο!

Η ιδέα της Οργανικότητας όπως την μελετούμε, βιώνουμε και καλλιεργούμε είναι μία σύγχρονη προσφορά μας στον Κόσμο, που έχει όμως βαθιές ρίζες στην φιλοσοφία και τη θρησκεία. Γι’ αυτήν έχουν αναφερθεί στην αρχαιότητα οι Στωικοί φιλόσοφοι, ο Πλάτωνας, Σωκράτης κι Αριστοτέλης, ενώ η ενότητα κι η αγάπη ως δομικά στοιχεία κάθε συλλογικότητας, συνιστούν θεμέλια και της Χριστικής διδασκαλίας, οι πνευματικές ρίζες της οποίας αναφέρονται στην υποστατική ενότητα της Αγίας Τριάδος, όπου οι τρεις Θείες υποστάσεις, είναι ταυτόχρονα διακριτές, όσο κι αξεδιάλυτα ενωμένες σε ΕΝΑ, ιδέα η οποία εκφράζεται εν συνεχεία και σε όλες τις διαστάσεις των ανθρωπίνων κοινωνιών.

Η ιδέα αυτή βοηθά κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ιδεολογικού, ταξικού, εθνολογικού και πολιτιστικού υποβάθρου, να κατακτήσει το αναγκαίο αυτογνωσιακό, κοσμοθεωρητικό και βιωματικό υπόβαθρο , ώστε να εδραιώσει κατά τρόπο στέρεο και βαθύ την ατομική του αυτογνωσία, να μεθέξει εμπράκτως των ακτίστων ενεργειών της χάριτος του Δημιουργού του, πηγή της Ζωής, της Αγάπης, της Σοφίας και κάθε Δύναμης για το Καλό και να διασυνδεθεί αρμονικά και αγαπητικά σε ένθεη κοινωνία με τους συνανθρώπους του. Υπό την έννοια αυτή, η επίγνωση αυτή, αποτελεί θεμέλιο λίθο της ανθρώπινης ευτυχίας κι ευημερίας.

Στην Οργανική κοσμοαντίληψη οι κοινωνίες κι οι συλλογικότητες αντιμετωπίζονται ως ευρύτεροι οργανισμοί, όπου κάθε άνθρωπος βρίσκει τη μοναδική του θέση εντός της συλλογικότητας, χωρίς να χάνει τη δική του ατομικότητα, άρα κι υπευθυνότητα τόσο για τον ίδιο όσο και για τη συμβολή του στην ποιοτική κατάσταση της συλλογικότητας, στην οποία ανήκει, όπως συμβαίνει με την ύπαρξη των κυττάρων, τα οποία συνεργάζονται για τη δόμηση ενός οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό μπορεί καθένας να αντιληφθεί το ρόλο των ανθρώπων – κυττάρων στη δημιουργία ευρύτερων συλλογικοτήτων – οργάνων, εντός της κοινωνίας κι ακόμη ευρύτερων οργανισμών – συλλογικοτήτων, έως τη δόμηση της ίδιας της ανθρωπότητας, στο σύνολό της, όπου ο ρόλος καθενός είναι μοναδικός και αναγκαίος για τη συνολική ευημερία κι όπου η όποια σύγκρουση, αντιμετωπίζεται ως ασθένεια. Η φυσική κατάσταση ανθρώπων και συλλογικοτήτων απαιτεί ενότητα, συνεργασία, δικαιοσύνη, αρετή και απόλυτο σεβασμό στο ρόλο καθενός, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα κύτταρα κι όργανα ενός ανθρώπινου οργανισμού.

Η Οργανικότητα είναι η μόνη ιδέα, που έλκοντας την έμπνευσή της από την ίδια τη Θεία Δημιουργία, μπορεί να προσδώσει ένα πραγματικά υγιές νόημα σε υποκειμενικές ανθρώπινες θεωρήσεις , όπως ιδεολογίες, πολιτικές κι οικονομικές θεωρίες, αφαιρώντας από αυτές τις αρνητικές και συγκρουσιακές τους διαστάσεις, καθαίροντας αυτές, διυλίζοντας και διατηρώντας μόνον τα φυσικά, ενωτικά και δημιουργικά τους στοιχεία, αναδεικνύοντας την πραγματική ελπίδα δημιουργίας ένθεων κοινωνιών συνειδητών ανθρώπων. Υπ’ αυτή τη θεώρηση είναι αυτή που θέτει στη σωστή της βάση την αρετής της Φιλοπατρίας, ως αναγκαία συνθήκη, υπό τις ανωτέρω παραδοχές, για όλους τους ανθρώπους, για την όποια ευρύτερη συνεργασία επιδιώκεται σε διεθνές επίπεδο, είτε αυτή λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε ΝΑΤΟ είτε ΟΗΕ είτε BRICS. Αν οι σχέσεις που διαμορφώνονται δεν προωθούν το συλλογικό καλό, με δικαιοσύνη, σεβασμό κι αρμονία, δηλαδή ΟΡΓΑΝΙΚΑ, προωθούν την ασθένεια κι είναι καταδικασμένες να διαιωνίζουν τη δυσαρμονία κι ας πλανώνται οι άνθρωποι για το αντίθετο.

 ΤΕΛΙΚΟ ΣΗΜΑ

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ και το σύστημα εκπαίδευσης του ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ

Στα πλαίσια της κοσμικής της δράσης η ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ μελετά, οργανώνει και εφαρμόζει ένα σύστημα ολικής εκπαίδευσης των ανθρώπων, ώστε να ανακτήσουν την ευθύνη της ελεύθερης βούλησής τους και να απελευθερώσουν τις εσώτερες σωματικές, ψυχικές και πνευματικές τους δυνάμεις προς το καλό των ιδίων, της ανθρωπότητας και σύμπαντος του κόσμου.

Το σύστημα αυτό υλοποιείται από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ, μέσω τακτικών φιλοσοφικών περιπάτων της <<Περιπατητικής Φιλοσοφικής Σχολής «Στα Μονοπάτια των Ανθρώπων»>>, μέσω τακτικών επίσης ομιλιών ανθρώπων, που έχουν κάτι ιδιαίτερο να εισφέρουν τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό μέρος της ανωτέρω αυτογνωσιακής πορείας και διασύνδεσης των εναρμόνιων ανθρώπων , όσο και συνεχών εκπαιδευτικών δράσεων , που αφορούν όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s