ΙΩΝΙΔΕΣ και ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και μετά στο Αστεροσκοπείο

Ο Σύλλογος Γυναικών ΙΩΝΙΔΕΣ κι η Κίνηση Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ ένωσαν το όραμα και τις δυνάμεις τους σε μία όμορφη εκδήλωση με άρωμα Χριστουγέννων.


Την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019, τα μέλη τους, εθελοντές και φίλοι μας, επισκεφθήκαμε το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης για την ενίσχυση κι υποστήριξη τόσο των ανηλίκων παιδιών, που διαβιούν εκεί, τα οποία έχουν εδώ και μήνες » υιοθετηθεί » από τις ΙΩΝΙΔΕΣ, όσο και των νοσηλευομένων μικρών μας φίλων. Προσφέραμε συντροφιά, γλυκά και δώρα, παίξαμε μουσική, τραγουδήσαμε κάλαντα και τραγούδια της περιόδου των Χριστουγέννων και διαβάσαμε το συγκινητικό και συμβολικό παραμύθι ‘Μια ξεχωριστή μέρα του μπάρμπα Πανώφ’ του Ρούμπεν Σάιλ, σε διασκευή Λέοντος Τολστόι.
Η χαρά των παιδιών υπήρξε η μεγαλύτεη ανταμοιβή όλων!


Μετά μεταβήκαμε στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης, όπου είχαμε την ευκαιρία μίας μοναδικής ιδιωτικής περιήγησης στα μυστήρια του όμορφου Κόσμου, που περιλάμβανε εισαγωγή στην αστρονομία, παρουσίαση του σύμπαντος και νυχτερινή παρατήρηση με το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall.


Ευχαριστίες στην διακεκριμένη αστροφυσικό Όλγα Μαλανδράκη, το φυσικό Άρη Μυλωνά και την ερευνήτρια Ολγα Συκιώτη, που υπήρξαν οι ξεναγοί και συνοδοιπόροι μας στο όμορφο ταξίδι.
Εκεί από το λόφο «Κουφός» στη Πεντέλη, περίπου 18 χλμ από το κέντρο της Αθήνας, σε υψόμετρο 500μ είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε με το Newall, ένα νεφέλωμα του αστερισμού τιυ Ωρίωνα. Αμέσως μετά εξερευνήσαμε το Σείριο, τον Οφιούχο, τις Πλειάδες, το Ζυγό, τη Μεγάλη και Μικρή Άρκτο και τον Πολικό Αστέρα.
Το Newall υπήρξε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1975 και το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου από το 1869 (έτος κατασκευής του) μέχρι το 1873. Πρόκειται για ένα διαθλαστικό τηλεσκόπιο με φακό διαμέτρου 62.5 εκ., μήκους 9μ και συνολικού βάρους 16 τόνων. Πήρε το όνομα του από το Βρετανό εύπορο μηχανικό και ερασιτέχνη αστρονόμο, Robert Stirling Newall. Η κατασκευή του διήρκεσε 7 έτη πριν τοποθετηθεί σε θόλο στην πόλη Gateshead της Μεγάλης Βρετανίας. Από το 1890 μέχρι και το 1957 το τηλεσκόπιο φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου συνέβαλε σημαντικά σε πλήθος ανακαλύψεων. Δωρήθηκε στο ΕΑΑ το 1957 και τοποθετήθηκε στο θόλο της Πεντέλης, ο οποίος έχει διάμετρο 14 μ., το 1959. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 χρησιμοποιήθηκε για καθαρά επιστημονικούς σκοπούς.

Η συνέχεια της εξαιρετικής συζήτησης σε ταβέρνα της Πεντέλης , άνοιξε το ενδιαφέρον σε πολλά επιστημονικά, αλλά και πνευματικά ζητήματα, που απασχολούν την ανθρωπότητα από τη γέννησή της…
Ποιός ο σκοπός της ζωής, ποιά η σχέση επιστήμης, αλήθειας και πνευματικότητας, η σχετικότητα του χρόνου κι η οδός κάμψης του, πώς επιτυγχάνεται η σύζευξη γνώσεων κι εμπειριών στον κοινό μας δρόμο προς την ευδαιμονία!


Ευλογημένα Χριστούγεννα για όλους κι είθε το Άστρο της Βηθλεέμ να σνατείλει στις ψυχές όσων αναζητούν το ανέσπερο Φως του Νοητού Ηλίου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s